Kategóriák

Hogyan válasszunk sílécet?

Hogyan válasszunk sílécet?
A síléc a síző akaratát viszi át a hóra, azzal közlekedik. Hol, milyen tudással és milyen gyorsan? Ezektől függ leginkább az ideális síléc. Aki teheti többféle sít is használ.

VÁLASSZ OLYAN KÍNÁLATBÓL, AMELY MEGFELEL SÍELÉS TÍPUSODNAK

Minden terep és síelési mód igényeinek megfelelő különböző sílécválaszték áll rendelkezésre, és minden területen találsz különböző modelleket a különböző technikai szintekhez is. Vizuálisan talán úgy tűnik, hogy lehetséges porhóban síelni olyan síléceken, amelyek kifejezetten a pályasíelésre készültek, de a valóság egy másik történet! Ezért nagyon fontos a síelési típusodnak megfelelő sílécválasztás.

Pályasíeléshez szánt síléc Ha a pályasíelés a preferált módszered a síelés során, akkor a megfelelő pályasíléc kiválasztása az igényeid kielégítéséhez fontos. Legyen szó csak szabadidős síelésről, a teljesítmény javításáról vagy a következő versenyen való remeklésről, ebben a választékban megtalálod a tökéletes párodat.

Lehetnek különbségek az készségszintedtől függően, de a pályasíléc általában merev és keskeny (a sí közepén kevesebb, mint 85 mm szélességű, ami a sí alatt lévő szélességét jelenti) a keményen tapadt hóhoz és a stílusos fordulatokhoz.

A síléc oldalsó fordulási sugara a méreteitől függ (a sí elején, a középén és a végén mért szélesség). Ezt a fogalmat jól láthatod a parabolikus sílécen. A kisebb rádiuszu sílécek (körülbelül 14 méter) szűk kanyarok lehetővé tesznek, míg a hosszú rádisuzu sílécek (17 méter felett) széles, ívelő kanyarokat ösztönöznek.

Az egyszerűbb (piste)  pályán használt sílécválaszték alkalmas, ha csak időnként síelsz, vagy középhaladó vagy kezdő szinten síelsz. Ezek a sílécek általában rugalmasabbak és a sí alatt 72 és 84 mm közötti szélességűek. Ezeket könnyen használni és biztonságosak. Ezek a sílécek rövid rádiusszal  rendelkeznek, és szűk kanyarokra ösztönöznek lassabb sebességek mellett. Ezek a sílécek lehetővé teszik, hogy igazán élvezd a havat, a napot és a hegyeket!

Teljesítmény tartományú (performance) síléc a határozottabb síelőknek készült, akik szeretik a markáns fordulatokat a lejtő tetejétől a lejtő aljáig. Ha szereted a gyorsaságot, jó fizikai állapotban vagy és szilárd technikai szinted van, akkor neked valók a masszívabb és reagálóbb sílécek. Attól függően, hogy melyiket preferálod, választhatsz olyan rádiuszt, amely szűk kanyarokhoz vagy szélesebb kanyarokhoz alkalmas. "Versenyzői" (expert, race) sílécek is elérhetők a nagyon jó síelők számára. Ezek a sílécek olyan technológiák alapján készülnek, amelyeket a profi versenyzők síléceihez használnak.

A verseny sílécek specifikusak az alpesi sí minden egyes számára (slalom, óriásműlesiklás, szuperóriásműlesiklás és lesiklás), és a klubszinten fejlődő versenyzők számára készülnek.

Ha további információkat szeretnél a pályasílécekről, olvasd el ezt a cikket.

Szabadstílus és mindenhegyi sílécek Nem tudod ellenállni a porhó kísértésének? Kerülöd a pályákat és mindig jó hóviszonyokkal rendelkező vad vonalakat keresel? Ha a válasz igen, akkor nincs kétség, te egy szabadstílusú síelő vagy!

A szabadstílusú sílécválaszték széles síléceket kínál, hogy mindig a porhó tetején maradj (a sí alatt 90 mm és 120 mm közötti derékszélesség). Ezek a sílécek rugalmas hegyekkel és nagy rockerrel (vagy néha akár fordított hajlással) rendelkeznek, amelyek lengéscsillapítóként működnek, és lehetővé teszik, hogy úgy síelj, mintha a porhó fölött lebegnél. Mi is az a rocker és a sígörbület?

Olvasd el cikkünket további információkért és segítségért a szabadstílusú síléceid kiválasztását!

Teljesítmény tartományú síléc a határozottabb síelőknek készült, akik szeretik a markáns fordulatokat a lejtő tetejétől a lejtő aljáig. Ha szereted a gyorsaságot, jó fizikai állapotban vagy és szilárd technikai szinted van, akkor neked valók a masszívabb és reagálóbb sílécek. Attól függően, hogy melyiket preferálod, választhatsz olyan oldalsó vágási sugárat, amely szűk kanyarokhoz vagy szélesebb kanyarokhoz alkalmas. "Versenyzői" sílécek is elérhetők a nagyon jó síelők számára. Ezek a sílécek olyan technológiák alapján készülnek, amelyeket a profi versenyzők síléceihez használnak.

A verseny sílécek specifikusak az alpesi sí minden egyes számára (slalom, óriásműlesiklás, szuperóriásműlesiklás és lesiklás), és a klubszinten fejlődő versenyzők számára készülnek.

Egy jó ötlet pályaszánt is hozzáadni a gyűjteményedhez, ha általában szabadstílusú síelsz, és azt is használhatod, ha a visszatérési körülmények nem jók.

Ha további információkat szeretnél a pályasílécekről, olvasd el ezt a cikket.

Szabadstílus és mindenhegyi sílécek Nem tudod ellenállni a porhó kísértésének? Kerülöd a pályákat és mindig jó hóviszonyokkal rendelkező vad vonalakat keresel? Ha a válasz igen, akkor nincs kétség, te egy szabadstílusú síelő vagy!

A szabadstílusú sílécválaszték széles síléceket kínál, hogy mindig a porhó tetején maradj (a sí alatt 90 mm és 120 mm közötti derékszélesség). Ezek a sílécek rugalmas hegyekkel és nagy rockerrel (vagy néha akár fordított hajlással) rendelkeznek, amelyek lengéscsillapítóként működnek, és lehetővé teszik, hogy úgy síelj, mintha a porhó fölött lebegnél. Mi is az a rocker és a síkamra? Olvasd el cikkünket további információkért és segítségért a szabadstílusú síléceid kiválasztásához!

Az mindenhegyi, sokoldalú síléceket, amelyeket a pályák mellett is használhatsz, sokoldalú sílécnek hívják. Ezek nagyobb sílécek, mint azok, amelyeket kifejezetten a pályasíelésre terveztek (körülbelül 85-90 mm derékszélesség), és tartalmaznak egy rugalmasabb síhegyet a progresszív síléc rockerrel a porviszonyokhoz. Ezekkel a sílécekkel bárhová elmehetsz! Attól függően, hogy milyen szokott síelni, a választásodat finomíthatod azzal, hogy olyan síléceket választasz, amelyek 50:50 arányban vannak pályára és terepre tervezve, vagy 30:70 arányban pályára és terepre tervezve (ezért ezek a szabadstílusú sílécek felé orientáltak).

Hátsóországi túrasílécek Keresed a nagy, zsúfolatlan helyeket, távol a tömegtől? Szereted a fizikai erőfeszítést a hegyi felmenetel során? Ha igen, válassz hátsóországi túrasíléceket.

A hátsóországi síelés egy gyorsan növekvő sportág, amelynek saját specifikus felszerelése van. A sílécek súlya, valamint a kötések és bakancsok is fontos szempontok lesznek a felszerelés kiválasztásakor.

A klasszikus túrasílécek általában nagyon könnyűek és körülbelül 75-80 mm derékszélességűek. Tartalmaznak rockerelt hegyeket, és nincs jelentős különbség a hegy, a derék és a farok méretei között (ezek a sílécek nem parabolikusak). Lehetővé teszik, hogy könnyen kijuss a puha porhóból, és ugyanakkor jól tapadnak a kemény hóhoz.

Ha többet szeretnél megtudni a túrasílécekről, olvasd el ezt a cikket.

Milyen körülményekkel találkozhatsz? Én sokkal inkább egy olyan sílécet kedvelem, amelyik sok mindent tud meglehetősen jól, ahelyett, hogy csak egy dolgot csinál jól. Mindig nehéz megjósolni, hogy milyenek lesznek a hegyek a völgyből nézve. Chris RUBENS

Szabadstílus és snowpark sílécek Trükköket akarsz végrehajtani egy snowparkban vagy félcsőben? Ehhez szükséged lesz néhány szabadstílusú sílécre. Nagyon rugalmasak, így elnyelik az ütéseket, és olyan alakúak, hogy maximális manőverezőképességet biztosítsanak. Azoknak a síelőknek szólnak, akik ugyanolyan kényelmesen mozognak a levegőben, mint a hóban. Az ikertippek és a farok is segítenek a ugrások megközelítésében, és még lehetővé teszik az ugrásokon történő síelést vagy landolást is (hátramenetben).

Ez a fajta síléc arra szolgál, hogy a síelés elsősorban stílus kérdése!

Telemark A telemark elsőként Norvégiában jelent meg, és 1868 után nevezték el a Telemark régió után, a sport az alpesi sízés későbbi előfutára volt. A telemark kötéseket és bakancsokat használ, amelyek különböznek az alpesi síeléshez használtaktól a szabad sarok kötések miatt. A fordulatokban használt technika a genuflexió (az egyik sílécet előre toljuk, mélyen hajlítjuk a térdét és felhúzzuk a sarkát a belső lábon). Ez a mozdulat nincs hasonló más mozdulathoz, és fizikailag megerőltető.

A telemarkhoz készült sílécek is vannak, de választhatsz olyan sílécet is az alpesi sílécválasztékból, amelyet a telemark igényeidhez igazíthatsz, például szabad sarok telemark kötésekkel.

 

Melyik síhosszt válaszd? A síelési stílusodat főként a síléc szélessége határozza meg, azonban a síléc hosszának kiválasztása kapcsolódik a fizikai felépítésedhez és a technikai szintedhez. Egyre több sígyártó kínálja a síléc hosszának a választását a testsúlyod alapján, mint a sífutásnál. A következő méret ajánlásokat is használhatod segítségül, a magasságodat iránymutatóként használva:

 • Pályasíléc: 15 cm-rel rövidebb és 5 cm-rel rövidebb, mint te
 • Általános all-mountain síléc: 10 cm-rel rövidebb és az aktuális magasságodig
 • Szabadstílusú síléc: 5 cm-rel hosszabb és 10 cm-rel hosszabb, mint te
 • Pályán kívüli sí: (back country)síléc: a magasságod
 • Type Ski

  Beginner

  Advanced

  Expert

  Race

  -10 / -15

  -5 / -10

  0 / -5

  Piste

  -10 / -15

  -5 / -10

  0 / -5

  Piste / All-Mountain

  -5 / -10

  0 / -5

  0 / +5

  All-Mountain / Freeride

  -5

  0

  0 / +5

  Freeride

  -5

  0

  0 / +10

  Powder

  -5

  0

  0 / +10

  Tour

  -5 / -10

  0 / -5

  0 / +5

  Freestyle

  0 / -15

  0 / -10

  0 / -5

Tartalomhoz tartozó címkék: Segítség