Kategóriák

Hogyan válasszunk sícipőt?

Hogyan válasszunk sícipőt?
A sícipő kiválasztása talán a legfontosabb a felszerelések vásárlásakor, mert a leginkább a cipő tulajdonságai teszik élvezetessé vagy akár kínszenvedésés a sportolásunkat.

Hogyan válasszunk sícipőt?

Az itt szereplő tapasztalatok segítenek a termékek közt megalapozottabban választani.

A megfelelő bakancsmodell kiválasztásához figyelembe kell venni olyan tényezőket, mint a méret, a merevség (flex), a bakancs héjának és mandzsettájának alakja, valamint egyéb funkciók, például egy séta pozíció megléte.

Férfi és női bakancsok A férfi és női síbakancsokat ergonómikusan alkalmazzák a test alakbeli különbségekhez, különösen a vádlin. A nők vádlije általában alacsonyabban helyezkedik el a lábszáron, mint a férfiaké.

A női síbakancsok mandzsettája (a bakancs felső része) alacsonyabb és felé terjed a tetején, a vádli alakjához igazodó speciális kialakítással.

A nők általában érzékenyebbek a hidegre, és ennek eredményeként hajlamosabbak a vérkeringési problémákra, ezért a női bakancsok bélése általában melegebb.

Férfi síbakancsok Női síbakancsok Merevség (Flex) Egy másik fontos tényező a síbakancs kiválasztásakor a bakancs merevsége, vagyis a "flex". A flex index egy 60-tól 150-ig terjedő skálán mérhető. A bakancs merevségének kiválasztása a síző képességéhez és testalkatához kapcsolódik. Minél magasabb szinten síel valaki, annál merevebbnek kell lennie a bakancsnak annak érdekében, hogy hatékonyabban lehessen az erőt átadni a lábaktól a sícipőkig. Nagyobb testalkatú sízőknek is merevebb bakancsra lesz szükségük.

Kezdő szint: férfiaknál 60 és 90 közötti flex index, nőknél 60 és 70 közötti Középhaladó szint: férfiaknál 90 és 110 közötti flex index, nőknél 70 és 90 közötti Haladó szint: férfiaknál 110 felett, nőknél 90 felett Magas szintű versenyzők: a legmerevebb síbakancsokat nekik tartják fent, és a flex indexük 140 és 150 között van.

A flex index nem hivatalos szabvány, így különbségek vannak a bakancsok merevségében különböző márkák között.

A bakancs merevségét a felső szíj lazításával állíthatod be, ha rugalmasabbá szeretnéd tenni őket.

A legfontosabb szempont a megfelelő illeszkedés és teljesítmény. Próbálj fel különböző bakancsokat, amelyek megfelelő flexxel és funkciókkal rendelkeznek. Vidd haza azt a bakancsot, ami a legjobban illeszkedik, és ha kisebb kellemetlenségeid vagy fájdalmaid vannak, egy jó bakancsműves még jobban illesztheti a műanyagot.

VÁLASSZ MEGFELELŐ MÉRETET

Hossz A síbakancs méretezése mondóméretet használ, amely centiméterekben mérve pontosan a láb leghosszabb részének felel meg. Ellentétben a normál cipőkkel, a síbakancsoknak pontosan illeszkedniük kell a síző lábához. Becsüljük, hogy a sízők 75%-a olyan bakancsokat választ, amik két mérettel túl nagyok!

Hogyan mérjük meg a lábunk méretét és találjuk meg a mondóméretünket? Nagyon egyszerű:

  1. helyezzünk egy papírt a falhoz
  2. helyezzük a lábunkat erre a papírra a sarkunkat a falhoz nyomva
  3. enyhén hajoljunk a térdünkön és rajzoljuk körbe a lábunk elülső részét
  4. ugyanezt tegyük meg a másik lábunkkal is
  5. válasszuk a két láb közül a hosszabbik méretet, ez lesz a mondóméretünk

A síbakancsok általában fél méretben érhetők el. Ha a lábmérésed két méret közé esik, számolj a bakancs bélés összenyomódásával, és válassz fél mérettel kisebb bakancsot.

A síbakancs szélességét / "LAST"-ját úgy kell kiválasztani, hogy figyelembe veszed a sízés során szükséges pontosság szintjét:

  • 92 mm: nagyon keskeny. Kizárólag versenyzőknek.
  • 96-98 mm: keskeny. Keskeny lábfejű sízőknek vagy azoknak, akik a pontosságot választják a kényelem helyett.
  • 100 mm: átlagos. A legtöbb sízőnek megfelelő.
  • 102 mm: széles lábfejűeknek.
  • 104 mm: nagyon széles lábfejűeknek.

Válassz olyan bakancsot, amely a megfelelő szélességű számodra, kényelmes és lehetővé teszi a síléceid irányítását. Ha a pontosság számodra fontos, válassz keskenyebb síbakancsokat. Túl széles síbakancsok nem támogatják megfelelően a lábadat, és nehezebbé teszik a síléceid irányítását.

SÍTUDÁSOD SZERINTI TÍPUSOD MEGHATÁROZÁSA

A megfelelő síbakancs kiválasztása (férfi / nő, méret, szélesség) az első fontos lépés a tökéletes síbakancsok megtalálásához. Emellett olyan bakancsokat kell választanod, amelyek megfelelnek a síelési típusodnak, mivel a bakancs-elvárások nem azonosak különböző síszintű vagy eltérő terepen síelő emberek számára.

Síelés szabadidőre sípályán Az út szélén kínált síbakancsmodellek rugalmasak (flex értékük kevesebb, mint 90), kényelmesek és könnyen használhatók (könnyen fel- és leléphetők, könnyűek, néha sétapozícióval rendelkeznek).

Ezek a bakancsok alkalmasak kezdőknek vagy csak időszakos síelőknek.

Teljesítmény síelés és versenyzés sípályán Ha sípályán, magas szinten síelsz, érdemes olyan bakancsokat választanod, amelyek merevebbek (férfiaknál 90 és 130 közötti flex, nőknél 70 és 110 között), mivel ezek a bakancsok szűkebb illeszkedést és magas mandzsettát biztosítanak, amely az ujjaid felé lejt.

Szabadstílus és freetouring Ha főként a sípályákon kívül síelsz és magas technikai szinted van, válassz szabadstílusú bakancsokat merev flexszel (körülbelül 100-120), egy egyenes mandzsettával és átlagos bakancsszélességgel (100 mm körül). Vannak speciális szabadstílusú opciók, amelyek segítik a sétát, például gumitalp vagy sétapozícióval rendelkezés.

A freetouringot végző sízők hegymászásra használnak szinteltolókkal ellátott síket, mielőtt leereszkednének. Ezeknek a sízőknek könnyű bakancsokra van szükségük a mászás során, amelyek ugyanakkor jól teljesítenek a lejutás során. A bakancsok olyan betétekkel rendelkeznek, amelyek kompatibilisek a szabadstílusú pin-kötésű kötésekkel vagy a freetouringhoz készült hibrid kötésekkel.

Síhegyi túra A síhegyi túrában a mászást síkakra rögzített szőröken és ingás kötéseken végzik, amelyek megkönnyítik a sétát.

A síhegyi túrabakancsok könnyűek, és a sétapozíciójuk hatékonyan engedi mozogni a mandzsettát. Nagyon rugalmasak, így nem szerepel a flex értékük a vásárlás során.

Ezen bakancsokon a fémbetétek használata egyre elterjedtebbé válik, és ezeknek a betéteknek kompatibilisnek kell lenniük a könnyű síhegyi kötésekkel.

Szabadstílus A szabadstílusú sízők elsődleges szempontja egy rugalmas bakancs a sarki párnázással, amely kényelmesebbé teszi a landolást. A lábfej golyói területén az átlagos szélességnek körülbelül 100 mm-nek kell lennie, hogy jó kompromisszumot nyújtson a kényelem és a pontosság között.

Telemark A telemark bakancsok és kötések specifikusak a sportágban alkalmazott genuflectio miatt, amelyet a fordulók során használnak (az egyik sí a másik előtt van, és a belső láb hajlítva van, a sarok fel van emelve). A telemark bakancsokat általában fél vagy eggyel nagyobbnak választják, mint az alpesi síbakancsokat, a jelentős hajlítás miatt.

Tehát végre megtaláltad a megfelelő síbakancsot, de szeretnéd kényelmesebbé tenni? Győződj meg róla, hogy a megfelelő sízoknival rendelkezel. Egy hőformázható bakancsbélés az alakodhoz igazodik, amikor felmelegítik (ezt a legjobb szaküzletben végezni), és lecserélheted az eredeti talpbetétet egy testreszabott talpbetétre a lábfejedhez igazítva.

Végül fontolgasd meg a bakancskialakítási szolgáltatás igénybevételét, amit szaküzletek vagy podiatristák kínálnak. Ez lehetővé teszi a síbakancsok testreszabott illeszkedését, a nyomáspontokat kényelmetlenséget okozó részek körül nagyobbra méretezve.

Ha a bakancsod kényelmes, akkor könnyebben választhatod ki a megfelelő síléceket!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Segítség